Dessa storlekar…

Storlekar är ett aber, ja för mig i alla fall. Det kvittar vad jag ska ha för något, alltid är det någon aspekt som inte passar. Tröjor och dylikt? Då blir de antingen för långa eller för tighta, beroende på om jag ska gå efter byststorlek eller omfånget på bröstkorgen. Stl 34 har rätt längd, är rätt för bysten men helt fel för bröstkorgen. Tyvärr är det alltid bröstkorgen jag måste gå efter för att undvika korvstoppning, med påföljd att kläderna alltid är för långa (blir fel vid axlarna) och rynkar sig ovanför och vid bysten. Byxor? Stl 34 är rätt längd, rätt storlek för rumpa och midja men totalt fel för låren. Gudbevars, jag har benmuskler och det är ett big no no när man är tjej enligt modeindustrin. Alltså går jag alltid omkring i byxor som ser lätt säckiga ut vid rumpan, veckar sig ofantligt vid midjan eftersom jag måste ha skärp, samt är för långa och behöver vikas upp eller sys upp.

BH? Don’t get me started. Antingen blir kuporna aningen för stora eller aningen för små, eftersom jag även där tycks ligga mittemellan två storlekar. Charmigt? Nope. Skor då? Tja, då jag officiellt är en 36,5 och den storleken inte existerar, så gäller det antingen att hitta ett par 36:or som är stora i storleken, eller ett par 37:or som är små, men i jämförelse med klädproblemen så är skor ganska lätt att hitta bra varianter av. När det gäller vinterskor gör det åtminstone inget om de är lite för stora, då en varm socka aldrig är fel. Det är värre med finskor, men beroende på hur skorna är utformade med bred eller smal spets osv så går det rätt bra att hitta passande skor. Det gäller bara att alltid prova dem! Jag kan aldrig handla något på postorder och räkna med att det passar.

Så, vad har föranlett denna tirad om storlekar? Jo idag skulle jag köpa ett knästöd till mitt krånglande knä. Jag har tröttnat på att det aldrig blir bättre och mina tillfälliga lindningar av det glider förr eller senare ner och blir meningslösa. Min ekonomiska sida hade ingen lust att lägga ut 205 kr på ett stöd, men jag insåg att det lär hålla en livstid och kan komma till användning även under kickträningen, så jag gav upp och skulle ha ett. Storlekarna där är baserade på hur stort knä man har, så jag mätte noga mitt knä innan jag gick för att handla. Omkretsen gav 33 cm, vilket skulle innebära en stl S (går upp till 36,5 cm omkrets). Sagt och gjort, jag köpte den storleken, kom hem, satte på mig det och upptäckte till min fasa att det inte alls var bra. Det gjorde ont, ja mer ont än utan knästöd. Det klämde framför allt in runt knäet, för mina dumma knän är förstås inte skapade som vanligt folks (inget på mig tycks vara det) utan de sticker ut. Rejält. Ungefär som om någon har limmat dit en extra knäskål ovanpå allt annat. Är ni med? Det blir inte den där fina mjuka rundningen som normala människor har. För att återgå till knästödet så skar det dessutom in i vaden och i låret. Det är hela den där biten med att muskler är ett big no no, för givetvis har jag hyfsade vadmuskler och hyfsade lårmuskler. Så mycket för att kolla att det blev rätt storlek! Det var bara att gå tillbaka och byta till storleken större. Den visade sig vara ett mycket bättre val. Visserligen klämmer även den in vid knäskålen, eftersom öppningen där tycks vara lika stor oavsett resten av stödet, men den klämmer i varje fall inte åt fullt så illa. Dessutom så sitter stödet hundra gånger bättre vid både vad och lår – alltid något. Jag kan nog leva med det här stödet. Det är som sagt var inte hundraprocentigt passande, men det duger. Håll nu tummarna för att mitt sabla knä hinner skärpa sig tills kickträningen på onsdag, annars får jag väl ha det på mig när jag tränar!

Förresten, apropå stöd så var storlekarna lika krångliga när jag skulle köp vriststöd (de borde heta ankelstöd, för de sitter där). Small var helt rätt i längden, både för den del som hamnar på foten och den del som hamnar över ankeln. Själva hålet för hälen var däremot helt åt skogen och med det menar jag att det var på tok för litet. Resåren där skar in säkert en halv centimeter in i foten och det gjorde svinont. Tydligen är det så oavsett märke, att tillverkarna har missuppfattat hur stort hålet behöver vara för en liten fot och därför säljs det knappt några sådana storlekar till vuxna. Jag fick skaffa ett par medium och de ger precis rätt stöd utan att skära in idiotmycket, men är egentligen aningen för långa. Det blir lite mer tygyta på foten än vad som är att föredra, såväl som över ankeln (vilket iof är ett mindre problem), men jag har inget val. De får helt enkelt duga ändå.

Annonser

Om h7elieng

- energisk och för tillfället träningstokig hortonom med en passion för fantasyböcker, djur och natur.
Det här inlägget postades i Vardagsliv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s