Värdelös avslutning på bokserie

Jag läste ”De målade grottornas land” för ett tag sedan. Ni vet, den avslutande boken i serien om Ayla. Låt mig börja med att säga att det hade varit bättre om Auel hade antingen skippat den här boken, eller skrivit den mer i stil med de tidigare böckerna. Den här boken kändes bara som en ren utfyllnad och många och långa beskrivningar av diverse grottor och deras grottmålningar. Det var gott om upprepningar och jag vet inte hur många gånger hon skulle envisas med att låta sidorna fyllas av Moderhymnen, eller återblickar och ”påminnelser” om hur folk reagerade på Ayla och varför. Gäsp! Man hade utan vidare kunnat halvera antalet sidor utan att förlora ett dugg. Någon större handling var där inte ändå, ja mer än Aylas väg till zelandonia och att de därmed åkte runt och besökte målade grottor. Någonstans mitt i boken gjordes även ett hopp i tidsförloppet. På ena sidan var Aylas dotter ett spädbarn och i nästa kapitel hade hon helt plötsligt blivit flera år äldre, utan någon förvarning. Det kändes som om Auel hade haft en lång paus i skrivandet mellan de två sidorna, som om det var två böcker i en och att de bara klämdes ihop till en enda bok för att det var sagt att det skulle vara sex delar i serien. Sista delen kan således sammanfattas med följande ord; en stor besvikelse. Jag tvivlar på att ens de mest inbitna fans kan uppskatta den här boken.

Annonser

Om h7elieng

- energisk och för tillfället träningstokig hortonom med en passion för fantasyböcker, djur och natur.
Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Värdelös avslutning på bokserie

  1. Elisabet skriver:

    Summan av kardemumman: du hade kunnat skriva den bättre själv! Ungefär precis så som jag tyckt om några böcker jag läst under årens lopp. Eller så hade du gärna gett dig på boken med skalpell och skurit ut onödiga avsnitt… Lite svårläst efteråt, bla. för att det är tryck på båda sidor. Men författaren och förläggaren fick pengar! Oseriös förläggare som släpper igenom en så fladdrig avslutande del. Dollartecknen lyste väl för ögonen:-/

  2. Elisabet skriver:

    Avslutningen på Liftarens Guide serien var litegrann i klass med Auels avslutning: En anings för mycket guden Tor, för många ”Faktainformation” samt konstigheten att Arthur Dent och Trilian (?) omnämns vara de enda kvarvarande människorna från jorden och sedan landar Arthur på en planet med massor av människor från jorden som rest bort till en annan planet på något märkligt sätt. Men annars är jag nöjd. Mycket nöjd:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s